Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přepisy protokolů ze schůzí z prvních let sboru

10. 12. 2008

 

Protokol sepsaný ve schůzi výboru spolku konané dne 29. listopadu 1884 jíž  přítomní byli členové:

Pan Josef Pařízek, Josef  Loutchan, Josef  Kos, Ant. Nedvídek řid. učitel, Josef Paldus , Václav Mazánek, Josef Černohouz, Josef Konejl.

                                                 

 Program

1.Žádost za podporu

2.Návrh na přistoupení k župní jednotě

3.Kterak opatřiti stejnokroj členům.

Výbor usnesl se po delší úvaze dosavadního stavu spolku na tom, by podána byla žádost za podporu pouze Jeho c.k. apoštolskému veličenstvu, ostatním pak příznivcům sboru, až zřízen bude stejnokroj v němž by zvolená k tomu cíli deputace osobně o podporu žádala. Dále přijato jednohlasně by se učinil valné hromadě návrh aby spolek přistoupil za člena okresní a spolu i zemské jednoty ježto poplatky pro tyto vzhledem k výhodám členům z přistoupení plynoucím velmi nepatrny jsou.

V příčině stejnokroje jest výbor ochoten za členy pokud se týče objednávky stejnokroje potud, pokud by tito lhůty jím k placením stejnokroje výboru ustanovené dodržely, k čemuž nezbytně třeba by každý člen předem vlastním podpisem se zaručil, že veškerým jměním svým výboru ručí za to, že splátky v určitý jím čas spláceti bude a vůbec podmínkám jež výbor k řádnému splácení stejnokroje za nutné uzná se podrobuje. Ohledně objednávky látky a zhotovitele obleku zplnomocnění členové výboru pan Josef Loutchan, Josef Kos, Josef Paldus, Josef Mazánek jímž uloženo, by řádnou a však ne příliš drahou látku, jakož i solidního zhotovitele obleku vynašli a valné hromadě pak navrhli.

V Mašově dne 29. listopadu 1884.

                                                         Josef  Kos t.č. jednatel

 

Protokol sepsaný o mimořádné valné hromadě spolku veteránsko-hasičského v Mašově, která se v hostinci p. Ant. Vorla u přítomnosti 23 členů dne 12. dubna 1885 s následujícím programem odbývala:

                         Program

1. Čtení protokolu z minulé mimořádné valné schůze

2. Zpráva pokladníka o stavu jmění spolkového

3 .Zpráva jednatele

4. Rozhodnutí kterak poříditi schválený stejnokroj

5. Definitivní jmenování protektora spolku a čestných členů

6. Volné návrhy

Když byl jednatel spolku protokol přečetl, byl tento jednohlasně schválen a podepsán načež p. velitel sdělil s valnou hromadou podrobně veškerá až do té doby přihodivší se vydání a příjmy, které členové spolku jednohlasně schválili. Při projevování odstavce třetího o zprávě jednatele vyslovili členové jednohlasně souhlas aby sbor za člena župní jednoty se  ihned přihlásil a patřičné poplatky zatímně z pokladny spolku zapraveny byly. V příčině zařízení stejnokroje usneseno jednohlasně by sepsaná byla zvláštní smlouva v níž se každý jednotlivý člen svým vlastního ručním podpisem zavazuje obnos za stejnokroj připadající v určené zde lhůtě spolkové pokladně splatili.

Dle této hned ve schůzi sepsané smlouvy zavázala se většina členů částku tu do roku a sice ode dne odevzdání obleku počínaje řádné zapraviti. Ostatní menšina členů pak uvolila se obnos ten v době ½ roku tímtéž způsobem zapraviti. Ti pak členové kteří po odbytí valné hromady ku spolku se přihlásili, vzali  za své povinnosti i práva spolku vůbec jest jim tudíž již přistoupením samým usnesení každé valné hromady se podrobiti a jsou tudíž povinní poplatek ten jako většina  členů nejdéle do jednoho roku zapraviti. V příčině  jmenování protektora přijat jednohlasně návrh p. c.k. okres. hejtman  pan Václav Schenek v Turnově, který pro svou lidumilnost a šlechetnost všeobecné oblibě lidu se těší, byl protektorem spolku slušným diplomatem.  Jmenování a ustanovení spolku tří členů deputace a sice p. Josefem Pařízkem co velitel p. Josefem Loutchanem  co místovelitelem  a p. Josefem Kosem co jednatelem spolku kteří by jej za přijmutí čestného tohoto členství ve spolku požádali. Dále zvoleni někteří p. občané z katastrální obce za členy čestné než jmenování jich pro důvody závažné odloženo na dobu pozdější. Při volných návrhách přihlásil se za člena činného p. František Kosař z Mašova č. pop. 6.

        V Mašově dne 12. dubna 1885.  

                                                             Josef Kos t.č.jednatel

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář